středa 23. července 2014

Doplňky stravy při hubnutí

Pokud si však myslíte, že budete sedět před televizí, hltat mastné bramborové lupínky a následně vám prášky na hubnutí umožní, že tuk se vám v těle nebude ukládat, velmi se mýlíte. Jakýkoliv doplněk výživy, tím spíše léčivo, je vždy jen berlička, která pomůže snížit hmotnost jen ruku v ruce se změnou životního stylu. Navíc - pokud budete jíst mastné bramborové lupínky či hranolky a zároveň užívat účinnou látku orlistat ve zmíněném přípravku, s největší pravděpodobností se vám dost zrychlí krok směrem na toaletu!

Farmakoterapie, čili léčba léky, je jen jedním z pilířů v komplexním přístupu v léčbě obezity - vedle nízkoenergetické dietě, přiměřené a pravidelné fyzické aktivitě (3 - až 4-krát do týdne), celkové změně životního stylu. Dosud na Slovensku obezitologie mohou předepisovat jen dvě účinné látky v lécích na hubnutí: sibutramin a orlistat. Každá z nich působí jiným způsobem a ani na jednu nepřispívá zdravotní pojišťovna, pacient si léky tedy v plné výši hradí sám.

Pozor, lék - ne výživový doplněk!
Volně prodejné léky jsou určeny k samoléčení - čili oficiálně k léčbě lehčích, nekomplikovaných zdravotních potíží. Lékárník je ten, kdo by měl při výběru přípravku poradit, upozornit na možná rizika. Mnozí návštěvníci lékáren totiž nevědí ani to, jaký je rozdíl mezi výživovým doplňkem a lékem (kapsle na zeštíhlení). Zatímco v případě léků musí jejich výrobce dokázat kvalitu, účinnost a bezpečnost Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, v případě doplňků výživy tomu tak není. Přípravek je výrobek, který obsahuje jedno nebo více léčiv. Léčivo je zas účinná látka, která má schopnost cíleně působit na organismus. O doplňcích výživy se nesmí říkat, že léčí. I proto ve všech reklamách čtete, že "pomáhají při potížích ...". Nesmí škodit, ale jejich účinek je často sporný.

V tomto případě jde o lék, léčivem je orlistat, látka, která zasahuje do činnosti enzymů na štěpení tuků. Působí lokálně v trávicím traktu, kde zabraňuje vstřebávání tuků z potravy. Neměla by mít vliv na funkce mozku a srdce. Úsměvně řečeno - v případě, že dodržíte předepsanou nízkotučnou dietu a lék vás nebude přehánět. Známe přece situace, jak se člověku zvýší tepová frekvence, když "náhle musí" a "nemá kam". K tomu se však ještě dostaneme. Orlistat se nachází i v přípravku, který je u nás na recept, tam je však v jedné tobolce 120 mg účinné látky. Ve volně prodejný lék je to polovina.

"K efektu dochází pouze ve střevě, látka se nevstřebává do krevního oběhu," tvrdí MUDr. Tereza Hodycová z firmy, která volně prodejné "tobolky na hubnutí" vyrábí. A správně dodává, že "lék pracuje společně s hubnoucím člověkem, ne místo něj". Výrobce slibuje, že za každé 2 kg, které uživatel zhubne díky vlastnímu úsilí, mu léčivo pomůže zhubnout o další 1 kg. Zabrání vstřebání asi čtvrtiny tuku, který přijmete v potravě. Znamená to, že pokud zkonzumujete jídlo obsahující 15 g tuku, 4 g tuku se vyloučí do trávicího traktu a odejdou z vašeho těla stolicí. Víme, že gram tuku dodá organismu více než dvojnásobek energie ve srovnání se sacharidy či bílkovinami.

Dívejte se pod nohy, ne za horizont
Tak jako má každý lék své indikace (seznam chorob a obtíží, při kterých se může používat), má i nežádoucí účinky. Volně prodejný orlistat mohou užívat dospělí starší 18 let trpící nadváhou nebo obezitou, jejichž index tělesné hmotnosti (BMI) je 28 a více. Vypočítáme ho tak, že svou hmotnost v kilogramech vydělíme svou výškou v metrech na druhou. Od čísla 25 výše jde o nadváhu, obezitu znamená výsledek 30 a více, hodnoty nad 40 už znamenají mimořádně vysoké zdravotní riziko. S přípravkem byste údajně měli zhubnout o 50 procent více, než kdybyste dodržovali pouze dietu, ale musíte si uvědomit, že snižování hmotnosti by mělo být postupné, optimálně 0,5 kg za týden. Vedlejším účinkem přípravku někteří odborníci říkají i "žádoucí", i když nejpříjemnější nejsou. Upozorní totiž uživatele na to, že zkonzumoval více tuku, než měl. Projevují se nadýmáním s možným olejovitým výtokem z konečníku, náhlým zvýšením pohybu střev, řídkou stolicí ... Nejčastěji se objevují během několika prvních dnů léčby, dokud se uživatel naučí lépe kontrolovat množství tuků, které v potravě přijme (doporučeno 15 g tuku v jedné porci hlavního jídla). Kromě toho je třeba společně s užíváním tohoto přípravku na hubnutí užít i multivitaminový přípravek pro prevenci nedostatku vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K). A přirozeně zvýšit fyzickou aktivitu.


Každý uživatel léku dostane v lékárně i průvodce v podobě brožury s potřebnými informacemi jako návod k užívání, plánování vyvážené stravy, porcí, pomoc při odměřování porcí, receptář, deníček, do kterého je nutné zapisovat si jídla, nápoje, fyzickou aktivitu. Odborníci zdůrazňují, že na začátku každého hubnutí je třeba si stanovit reálný cíl, což je shození 5 až 10 procent celkové hmotnosti. Nastavení laťky příliš vysoko je demotivující. I vojákům se při dlouhých pochodech zdůrazňovalo, že "moudřejší je dívat se pod nohy, jak hledět za horizont". A těšte se z každého dne, když jste udělali něco pro své zdraví!

Žádné komentáře:

Okomentovat